Voyage to Creation

In december 2019 voerde TOL een heel bijzonder project uit: een oratorium, gecomponeerd door onze eigen dirigent Jeppe Moulijn, waarin hij Darwin en de bijbel dichterbij elkaar brengt. Voor dit project werkten we samen met 4 fantastische koren: Leiden English Choir, het Kamerkoor CM, het Leiderdorps Kamerkoor en het Leids Projectkoor.

Het concert werd twee keer uitgevoerd, op 1 december 2019 in de Stadsgehoorzaal in Leiden en op zaterdagavond 7 december volgde de reprise in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Op het programma stonden delen uit Die Schöpfung van Haydn onder leiding van Hebe de Champeaux, met solist Jussi Lehtipuu. Na de pauze volgde de langverwachte Voyage to Creation onder leiding van Jeppe Moulijn, met solist Michael Wilmering.

Een van de bezoekers na afloop van het concert in Leiden: ‘Wij hebben genoten van de schitterende muziek, en hebben ook kunnen zien en horen dat het orkest onder leiding van de gastdirigent en jullie vaste dirigent Jeppe Moulijn een fantastisch orkest is om trots op te zijn. Het was in een woord grandioos en indrukwekkend en passend in deze tijd, waarbij onze aarde centraal staat!’

In de aanloop naar het Voyage-project verschenen er twee speciale nieuwsbrieven met daarin leuke Voyage-weetjes: Nieuwsbrief 1 (januari 2019) en Nieuwsbrief 2 (november 2019). Ook leuk om nog eens terug te kijken of te lezen: het Voyage-promotiefilmpje en het artikel van 25 november 2019 in het Leidsch Dagblad of beluister het fragment op Radio 4 waarin Ab Nieuwdorp aandacht besteedde aan de Voyage. Het hele fragment, een deel uit die Schöpfung en deel 2 uit Jeppe Moulijn’s vioolconcert, met daartussen en daarna de aankondiging van Voyage to Creation, is terug te luisteren via Radio 4/gemist.

De achterliggende gedachten van Jeppe tijdens het componeren staan verwoord in de speciale reisgids. Hiermee kwamen de bijbehorende beelden van Darwin tijdens zijn reis met de Beagle, zoals die van de zeekat en de mastodonten, tijdens de concerten pas echt tot leven.

Om het kostbare project mogelijk te maken, werd er in maart 2019 een crowdfundingsactie gehouden via voordekunst.nl, hier is ook het crowdfundingsfilmpje terug te zien. Met behulp van 147 donateurs werd binnen een maand een bedrag van €10.147 opgehaald. Wij zijn onze donateurs hier zeer dankbaar voor!

Mede mogelijk gemaakt door: