Over het orkest

Het Toonkunstorkest Leiden (TOL) is een amateursymfonieorkest met ongeveer 70 leden. Het is in 1874 vanuit de Maatschappij voor Toonkunst opgericht en bestaat dit jaar dus 150 jaar. Het jubileumconcert wordt gehouden op zaterdag 6 juli 2024. Bestel hier [link] kaarten en hier [link] het jubileumboek.

Concert in de Vredeskerk, juni 2018

Wij geven drie eigen concerten per jaar. Daarnaast is ons orkest regelmatig betrokken bij begeleidingen van koren en bij andere projecten. Zo vormen wij sinds 2012 regelmatig het ‘romporkest’ tijdens één of meer van de Scratch Muziekdagen in de Pieterskerk. Bekijk hier een overzicht van onze concerten van de afgelopen jaren.

Kinderconcert Alice in Wonderland in de Stadsgehoorzaal, maart 2015

Om het jaar gaan we op concertreis naar een bestemming in het buitenland. Deze brachten ons naar Engeland (Cardiff en Oxford), Frankrijk (Parijs), België (Gent en Antwerpen), Duitsland (Chemnitz, Münster), Polen (Warschau), Zwitserland (Solothurn) en Turkije (Istanbul en Marmaris). (In de onzekere periode kort na de pandemie gingen we naar Texel, toch ook een beetje buitenland). Eind juni 2024 gaan we naar Leuven.

Buitenconcert als publiekstrekker in Gent, juni 2015

De repetities zijn iedere woensdagavond van 19.45 tot 22.15 uur in het Bonaventura College aan de Mariënpoelstraat, op loopafstand van het treinstation Leiden Centraal.


Het bestuur van het orkest bestaat uit de volgende personen:

  • Bastiaan Vinkenburg, voorzitter
  • Gwendolyn Linders, secretaris
  • Mattheus Wassenaar, penningmeester
  • Vera Weber, strijkerscoördinator
  • Erwin Weites, blazerscoördinator
  • Margot de Jongh, pr, locaties en concerten